Gepubliceerd op 08 okt 2020
De toezicht van het koken voor een paar seconden achterlaten, dat hebben we allemaal gedaan. De gevolgen kunnen dramatisch zijn.
Volgens de NFPA (VS) zijn kooktoestellen de belangrijkste oorzaak van huisbrand:
- 49% van de branden - 21% van de dodelijke slachtoffers - en 45% van de gewonden
Enkele NFPA-gegevens:
- 66% is te wijten aan de ontsteking van voedsel of andere kookproducten;
- 14% van de sterfgevallen waren te wijten aan de ontsteking van de kleding;
- bij 62% van de branden gaat het om kookplaten;
- 31% van de gevallen en 48% van de sterfgevallen zijn te wijten aan een gebrek aan toezicht;
- frituren is de kookmethode die het meest betrokken is bij branden.
Schakel uw kooktoestellen - zoals het fornuis of de friteuse - altijd uit voordat u ze onbeheerd achterlaat.
Bron: www.nfpa.org/cooking
Brandpreventietips en videos:
https://www.nfpa.org/cooking (in het Engels)
https://speelnietmetvuur.be/nl/brandveiligheid-keuken/