Contacteer ons!
Gepubliceerd op 06 okt 2024

6. Waarom is ANPI geïnteresseerd in NIS2?

Hoewel ANPI en veel van haar klanten niet rechtstreeks onder de NIS2-richtlijn vallen, aangezien ze niet als belangrijke of essentiële ondernemingen worden geclassificeerd, is het toch relevant dat de brand- en inbraaksectoren om een aantal redenen bijzondere aandacht besteden aan deze nieuwe richtlijn. De twee meest voor de hand liggende zijn de beveiliging van gevoelige data en de interconnectie van brand- en inbraaksystemen.

1. Beveiliging van gevoelige data: brand- en inbraakdetectiesystemen verwerken gevoelige data, gaande van inbraakcodes tot evacuatieplannen van een installatie. Dit soort gegevens moet worden beveiligd tegen ongewenste indringing. De NIS2-richtlijn legt maatregelen op om de integriteit en vertrouwelijkheid van deze gevoelige gegevens te beschermen.

2. Interconnectie van brand- en inbraaksystemen: tegenwoordig is het moeilijk om zich een systeem voor te stellen dat niet is aangesloten op het internet. Deze steeds groeiende interconnectie is een reëel voordeel, dat bewaking en controle op afstand van brand- en inbraaksystemen mogelijk maakt. Maar deze verbinding brengt ook risico’s van cyberaanvallen met zich mee en kan de veiligheid van de betrokken installaties in gevaar brengen. De NIS2-richtlijn heeft tot doel de beveiliging van deze verbindingen te versterken om de risico’s van cyberdreigingen te beperken.

Conclusies

Voorbereid zijn op cyberbeveiliging en een doeltreffende cyberbeveiliging zijn meer dan ooit essentieel voor de goede werking van de interne markt en de bescherming van de openbare veiligheid. Daarnaast is cyberbeveiliging een essentiële factor die veel kritieke sectoren in staat stelt de digitale transformatie te benutten en ten volle te profiteren van de economische, sociale en duurzame voordelen van digitalisering.

De NIS2-richtlijn heeft tot doel minimumvoorschriften vast te stellen voor de werking van een gecoördineerd regelgevingskader, door mechanismen vast te stellen voor een doeltreffende samenwerking tussen de verantwoordelijke autoriteiten in elke lidstaat, door de lijst van sectoren en activiteiten waarvoor cyberbeveiligingsverplichtingen gelden bij te werken en door te voorzien in doeltreffende voorzieningen en handhavingsmaatregelen die essentieel zijn voor de doeltreffende handhaving van deze verplichtingen.

Brand- en inbraakbeveiliging hebben om verschillende redenen, zoals de bescherming van mensenlevens en materiële goederen, duidelijk belang bij het nauwgezet volgen van de NIS2-richtlijn. Door te voldoen aan de vereisten van de NIS2-richtlijn en adequate cyberbeveiligingsmaatregelen te treffen, kunnen de spelers op deze gebieden de robuustheid van hun beveiligingssystemen tegen opkomende digitale dreigingen versterken en zo zorgen voor een optimale bescherming van mensen, goederen en kritieke activiteiten.

Neem voor meer informatie contact op met onze divisie Certificatie: cert@anpi.be

Voor meer informatie:
- De Richtlijn NIS2: wat betekent dit voor mijn organisatie? - Centrum voor Cybersecurity België.
- Valt mijn organisatie binnen het toepassingsgebied van de NIS2-wet? - Centrum voor Cybersecurity België.

<<< vorig luik - ^^^inhoud^^^ - volgend artikel >>>

 

Kwaliteitsmerken