Contacteer ons!
Gepubliceerd op 31 jul 2024

Inleiding 

De veiligheids- en gezondheidssignalisering op het werk is essentieel om de werknemers en de andere personen te informeren over de in het bedrijf aanwezige risico's, evenals over de te nemen maatregelen op het gebied van preventie en bescherming, en in geval van gevaar. Op die manier draagt ze bij aan een veilige werkomgeving die voldoet aan de wettelijke doelstellingen, wanneer het niet mogelijk is om alle risico's uit te sluiten of voldoende te beperken.

De verscheidenheid aan situaties op de werkplek vraagt om een geharmoniseerde aanpak voor het doeltreffend overbrengen van veiligheidsinformatie.

Het Technisch Dossier ANPI "DTD 186 - Veiligheids- en gezondheidssignalering op het werk" bevat gedetailleerde richtlijnen over de installatie van deze signalisering, gebaseerd op de Europese en de Belgische regelgeving. Deze gids verkent de essentiële aspecten van veiligheids- en gezondheidssignalering, in overeenstemming met de Codex over het welzijn op het werk en met de ISO 7010 norm.

De bepalingen van de Codex over het welzijn op het werk (Codex) 

Titel 6 van Boek III van de Codex over het welzijn op het werk is gewijd aan veilgheids- en gezondheidssignalering op het werk. Deze titel zet de Europese richtlijn 92/58/EEG om die de minimumvoorschriften vaststelt voor veiligheids- en/of gezondheidssignalering op het werk. Hier zijn enkele kernpunten uit de Codex:

  • Veiligheids- en gezondheidssignalering: Verplicht op alle werkplekken.
  • Types signalen: Omvatten verbods-, waarschuwings-, gebods-, reddings- of hulp-, en aanwijzingssignalen. 
  • Kenmerken van de signalen: Combineren een geometrische vorm, kleuren en een pictogram zodat ze goed zichtbaar en gemakkelijk te begrijpen zijn.
  • Opleiding en informatie: Verplicht voor alle werknemers. 

Commentaar over de Codex 

Ons Technisch Dossier bevat eveneens commentaar van de bevoegde administratie toen de tekst werd aangenomen. Deze tekst, die nog steeds relevant is, specificeert en verduidelijkt een aantal punten met betrekking tot de correcte installatie van signalering wanneer de collectieve en organisatorische beschermingsmaatregelen ontoereikend zijn. Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor een adequate opleiding op het gebied van signalering en om ervoor te zorgen dat werknemers geïnformeerd worden over de te nemen maatregelen.

Toepassing van de ISO 7010 norm

La norme ISO 7010 harmonise les symboles graphiques et les couleurs des signaux de sécurité au niveau international. Cette norme vise à garantir une reconnaissance universelle des panneaux de sécurité. En Belgique, elle est enregistrée comme NBN EN ISO 7010:2020. À l’heure actuelle, cette norme internationale cohabite avec les dispositions du Code du bien-être au travail : notre Dossier Technique clarifie la situation et précise dans quels contextes cette norme peut être utilisée. 

Andere types signalering

De regelgeving vermeldt het belang van het gecombineerd gebruik van verschillende types signalen (licht, akoestisch, hand- en armseinen, mondelinge) om de veiligheidscommunicatie te versterken. Het is essentieel dat in elk bedrijf één enkele signaleringsmethode wordt gebruikt om elke verwarring te voorkomen. Werkgevers moeten er ook voor zorgen dat signalen zichtbaar en begrijpelijk zijn en een onmiddellijke reactie uitlokken.

Conclusie

Het Technisch Dossier ANPI DTD 186 is een waardevol hulpmiddel voor bedrijven die willen voldoen aan de wettelijke vereisten voor veiligheids- en gezondheidssignalering op het werk. Door de bepalingen van de Codex over het welzijn op het werk te volgen, eventueel met aanvullende input van de ISO 7010 norm, kunnen werkgevers een veiligere werkomgeving waarborgen en het risico op ongevallen verminderen. Voor een doeltreffende implementatie is het van cruciaal belang dat werknemers goed opgeleid zijn en dat de signalering in het hele bedrijf duidelijk en uniform is.

Samengevat, veiligheids- en gezondheidssignalering is een essentieel onderdeel van de preventie van risico's op het werk. Door het toepassen van de beste praktijken beschreven in het Technisch Dossier DTD 186 kunnen bedrijven de veiligheid en het welzijn van hun werknemers verbeteren en tegelijkertijd voldoen aan de huidige regelgeving.

Wacht niet langer: koop het Technisch Dossier ANPI DTD 186 via onze e-shop.  

Kwaliteitsmerken