Contacteer ons!
Gepubliceerd op 03 jun 2024

Ze komen vaak ter sprake in ons magazine en op onze sociale netwerken. Ze worden vaak geciteerd als referentie in onze publicaties en Technische Dossiers... De Technische Nota’s ANPI nemen een bijzondere plaats in onder de referentiedocumenten voor technische specificaties. Waar dienen ze eigenlijk voor?

Waarom ontwikkelt ANPI NTN's?

De regels voor goede praktijk zijn als volgt: indien er een technische norm bestaat, moet deze worden gebruikt; het is de regel van goed vakmanschap en het minimum dat kan worden vereist. Het feit dat de norm wordt vermeld in een koninklijk besluit, een lastenboek, een preventieverslag van de brandweer, een preventiedossier van de verzekeraar, enz. geeft de norm een zekere legitimiteit. Een norm maakt het mogelijk om een situatie te verduidelijken en verwarring te vermijden: het gebruik en de naleving ervan worden sterk aanbevolen en gepromoot door ANPI. De Technische Nota’s (NTN’s) worden opgesteld onder toezicht van de divisie Normalisatie van ANPI, in samenwerking met de andere divisies en professionele experts, dit om test-, inspectie- en certificatieprocedures vast te stellen.

Ze zijn het meest relevant wanneer:

  • er geen technische norm bestaat;
  • de norm op bepaalde punten onvolledig is;
  • een eis die in twee regels in de norm is geschreven eenbredere reeks toelichtingen vereist voor een correcteimplementatie.

Zodra een officiële norm betrekking heeft op een gebied dat volledig wordt gedekt door een NTN, heeft deze laatste geen nut meer en moet deze worden ingetrokken en vervangen door deze norm.Bepaalde NTN’s ANPI werden erkend door de spelers in onze activiteitengebieden en hebben vervolgens als basis gediend voor het opstellen van officiële normen. We illustreren dit hier met een actueel voorbeeld: onze Technische Nota NTN 177-L, gewijd aan rook- en vlamdetectiesystemen per video – die de Technische Specificatie ISO/TS 7240-29 aanvulde –, waarvan alle technische eisen nu zijn opgenomen in de norm ISO 7240-29 die net officieel is gepubliceerd.

Een onderwerp bijvoorbeeld waar de technische eisen niet duidelijk gedefinieerd zijn, is dat van schuimmid delen voor blussystemen: in dit proces nemen de NTN van ANPI een belangrijke plaats in.

Aan elke divisie van ANPI zijn “Product Managers”verbonden, zij zorgen voor de opvolging van de normen. Ze nemen bovendien deel aan het opstellen van Technische Nota’s en nemen ook deel aan talrijke normalisatiegroepen, zowel op Belgisch als op Europees niveau.

De 3 belangrijkste types Technische Nota’s:

  • nota’s met de referenties -L, die betrekking hebben op de laboratoria-activiteiten;

  • nota’s met de referenties -I, die betrekking hebben op de inspectie-activiteiten;
  • nota’s met de referenties -C, die betrekking hebben op de certificatie-activiteiten.

De Technische Nota’s ANPI zijn erkend door alle autoriteiten, met name de verzekeraars; er wordt regelmatig naar verwezen in lastenboeken en ze zijn een belangrijke technische meerwaarde voor installaties. De Technische Nota’s ANPI worden geregistreerd bij de dienst Wettelijk Depot van de Koninklijke Bibliotheek, wat hen ook legitimiteit geeft. De meeste Technische Nota’s ANPI zijn beschikbaar in de 2 nationale talen, maar kunnen afhankelijk van het onderwerp ook in het Engels worden opgesteld.

Wie neemt deel aan de opstelling van NTN's ANPI?

  • ANPI op eigen initiatief, met medewerking van haar Divisies;
  • de Leden van ANPI, die alle marktspelers vertegenwoordigen die belang hebben bijbrand- en inbraakpreventie (verzekeringsmaatschappijen en hun beroepsvereniging (Assuralia); overheden; beroepsorganisaties die gecertificeerde of potentieel gecertificeerde bedrijven vertegenwoordigen; organisaties die de gebruikers vertegenwoordigen; normalisatie-, onderwijs-, onderzoeks-,inspectie- en laboratoriuminstellingen);
  • verschillende werkgroepen, bijvoorbeeld leden van de comités van het merk BOSEC of ANPI ...

Enkele NTN's ANPI:

  • NTN 105-C - Goedkeuring door de verzekeraars van draagbare of niet-draagbaremobiele blustoestellen
  • NTN 161-L - Extinguishing agents - Part L: Requirements and laboratory tests
  • NTN 161-C - Extinguishing agents - Part C: Certification scheme
  • NTN 167-L - Alarminrichtingen - Aanvullende eisen voor het merk BOSEC
  • NTN 168-C - Firefighting foams - Quality - Percentage
  • NTN 168-I - Inspection of firefighting foams - Foam concentrates quality - Foam-water solution (%)
  • NTN 168-L - Firefighting foams - Quality - Percentage
  • NTN 174-I - Bundled specification forinspection and maintenance of aboveground steel-bolted storage tanks as watersource for water-based fire protectionsystems in accordance with CEA 4001, FM4020, NFPA 22 and EN 12845
  • NTN 185-L - Specifications for automatic triggering of extinguishing modules for commercial kitchens - Part L: Complementary requirements to EN 17446
  • NTN 184-C - Remote testing and monitoring of sprinkler systems - Part C - Certification

De meeste Technische Nota’s opgesteld door ANPI zijn beschikbaar op de e-shop van onze website.

 

Kwaliteitsmerken